19 | 04 | 2024

ВІТАЛІЙ СТАШУК: «ЯКЩО МИ ХОЧЕМО ЖИТИ І ПРАЦЮВАТИ В ЦІЙ КРАЇНІ, ТО МИ МОЖЕМО І ПОВИННІ СТВОРЮВАТИ ДЛЯ ЦЬОГО ВІДПОВІДНІ УМОВИ». Депутати Дитячого парламенту Дарницького району провели дебати з Народним депутатом України

3 лютого депутати Дитячого парламенту та лідери Ради старшокласників «СТРІЛА» Дарницького району зустрілися з Народним депутатом України Віталієм Сташуком.

Віталій Филимонович погодився взяти участь у дебатах на тему освітніх реформ, яку запропонували обговорити самі діти.

Опонентами народному депутату, який доводив позитивні сторони і перспективи освітньої реформи, стали Анастасія Сербіненко, Ілля Войцеховський, Артем Спичак, Валерія Удовенко, Микита Домінич та Олександр Сідіченко.

Відверто кажучи, дебати більше були схожі на дружню дискусію, бо не було, властивої для цього дійства, гострої драматургії, до якої ми звикли, дивлячись політичні теледебати.

Проте, були й гострі запитання та коментарі по обидва боки дебатів та від аудиторії, що уважно спостерігала за «баттлом думок».

Обговорили стан освіти в країні, зокрема загальної середньої, порівняли системи радянської і сучасної української освіти, корупцію в освіті, міграцію учнівської молоді, необхідність реформ, їх особливості, профорієнтаційність освіти, навчальні програми, недосконалість зовнішнього незалежного оцінювання рівня навчальних досягнень учнів, питання взаємодії між учнями та вчителями тощо.

 

Запрошений гість відстоював офіційну позицію та висловлював свої думки за тематикою дебатів, коментував положення Закону України «Про освіту», роз’яснював незрозумілі дітям моменти. Дискусія набрала обертів, запитання ставали все більш конкретними і, як то кажуть, пішли із зали, тобто темою перейнялася і зацікавилася аудиторія.

Отже, захід пройшов цікаво, з користю для всіх його учасників. Віталій Филимонович подякував за цікаву та конструктивну дискусію і, підбиваючи підсумок заходу, довів до уваги присутніх 11 правил від Білла Гейтса, які підлітки ніколи не дізналися б у стінах школи:

  • Правило 1. Життя несправедливе і доведеться з цим змиритися! 
  • Правило 2. Світу начхати на твою самооцінку. Життя вимагатиме владнати справу ДО ТОГО, як ти почуватимешся впевнено. 
  • Правило 3. Ти не отримуватимеш $60 000 в рік одразу після школи. Ти не станеш віце-президентом фірми із супутниковим телефоном в авто доки не заробиш на них. 
  • Правило 4. Гадаєш, викладач дуже вимогливо до тебе ставиться? Зачекайте із судженнями, доки у тебе з’явиться начальник. 
  • Правило 5. Смажити, подавати гамбургери для тебе нижче гідності? Твої дідусь і бабуся вважали інакше. Для них смажити гамбургери було можливістю зачепитися у цьому житті. 
  • Правило 6. Якщо ти потрапив у халепу, не звинувачуй у цьому своїх батьків і не скигли: а вчись на помилках! 
  • Правило 7. Батьки не завжди були такими нудними, якими вони тобі здаються тепер. До твого народження твої батьки були веселими і легкими у спілкуванні. Вони перетворилися на зануд, коли оплачували твої рахунки, прали тобі одяг і намагалися прищепити тобі гарні звички. Тому спочатку прибери у своїй кімнаті і вичисти туалет, перш ніж почнеш їх повчати. 
  • Правило 8. Твоя школа скасувала поділ учнів на лідерів і невдах, однак життя такий поділ не скасовувало. Можливо, у вашій школі взагалі не залишилось невдах, але тільки не в житті. У деяких школах не ставлять погані оцінки і дають школярам стільки спроб, скільки їм потрібно, щоб відповісти правильно. Однак в житті усе інакше. 
  • Правило 9. Життя не поділяється на семестри. Ти не матимеш літніх канікул, а твій начальник не чекатиме, доки ти ЗНАЙДЕШ СЕБЕ. Ти це робитимеш у свій вільний час. 
  • Правило 10. Телебачення не відображає СПРАВЖНЬОГО життя. У реальному житті у вас не вийде цілий день сидіти в кафе і теревенити з друзями. Більше часу ви проводитимете за робочим столом. 
  • Правило 11. Будь товариським і ввічливим з «ботаніками» та зубріями. Цілком ймовірно, що згодом ти працюватимеш на одного з них.

«Кажуть, що ці правила Білл Гейтс озвучив в одній із шкіл США. Їх сенс полягає в тому, що реальне життя досить суворе і часом навіть жорстоке. Ніхто і ніщо не буде надане просто так. Деякі із цих правил можуть не працювати у нашій країні, та рано чи пізно вони знадобляться кожному. Тож варто задуматися над тим, чого ви досягли за час навчання і які перспективи готує доросле життя». (Арата-Україна)

Діти подякували Віталія Сташука за те, що він знайшов можливість з ними зустрітися і подискутувати на актуальні теми.

Наостанок  депутатами було обговорення стану виконання своїх обов’язків (дисципліни і організованості, відвідуваності засідань комісій) окремими депутатами ДПДР. Прийняли рішення: регламентному комітету -  проаналізувати стан справ та підготувати пропозиції щодо вжиття можливих заходів до недисциплінованих депутатів у відповідність до вимог Регламенту.

Інф. Прес-комітету ДПДР

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Останні документи

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 № 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 # 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва". 

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня Пролісок Дарницького район

Розпорядження Дарницької районної  в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня "Пролісок" Дарницького району м.Києва"

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування